Ασύρματος συναγερμός και εγκατάσταση

2013-01-09 14:13

Αν σκέπτεστε να εγκαταστήσετε ένα ασύρματο σύστημα ασφαλείας στο σπίτι σας, θα σας γνωρίσω μερικές έξυπνες λύσεις που θα κάνουν το σύστημα πιο αποτελεσματικό και αξιόπιστο.

  • Αρκετά συχνά οι άνθρωποι τοποθετούν την κεντρική μονάδα του ασύρματου συστήματος κοντά στην πόρτα της κεντρικής εισόδου ή στο σαλόνι κοντά στην μπροστινή πόρτα. Το κάνουν αυτό με το σκεπτικό ότι είναι εύκολο να τον ενεργοποιείτε / απενεργοποιείτε κατά την είσοδό στο σπίτι ή κατά την έξοδό  από αυτό. Δεν είναι κακή σκέψη διότι σας διευκολύνει στην χρήση του αλλά αυτό μπορεί να καθιστά τον συναγερμό ευάλωτο καθώς ο δαρρήκτης μπορεί να το καταστρέψει με την είσοδό του στο σπίτι.
  • Αν η πόρτα παραβιαστεί, η κεντρική μονάδα βεβαίως δεν μπορεί να αντιληφθεί αν η παραβίαση προέρχεται από τον ιδιοκτήτη ή από κάποιον κλέφτη, οπότε το εσωτερικό χρονόμετρο της ενεργοποιείτε. Κάτω από κανονικές συνθήκες, αυτό δίνει χρόνο στον ιδιοκτήτη να απενεργοποιήσει τον συναγερμό χρησιμοποιώντας τον κωδικό ασφαλείας αλλά σε περίπτωση που δεν είναι ο ιδιοκτήτης αλλά ο διαρρήκτης ο οποίος εισέρχεται στο σπίτι σας, ο εκπομπή ήχου από την κεντρική μονάδα δίνει τη δυνατότητα στον εισβολέα να την εντοπίσει και να την καταστρέψει πριν η κεντρική μονάδα εισέλθει σε καθεστώς ενεργοποίησης του συναγερμού δηλαδή δεν θα ενεργοποιηθεί η σειρήνα του συστήματος ασφαλείας ή η αυτόματη ειδοποίηση μέσω τηλεφώνου ή sms.

 

Η λύση, για να εξασφαλίσετε λιγότερες δυνατότητες αυτής της κατάστασης, είναι να τοποθετήσετε τον κεντρικό πίνακα σε ένα μέρος το οποίο δεν είναι ευκολοπροσβάσιμο από τους εισβολείς. Για παράδειγμα : σε κάποια γωνία, κάπου στην κουζίνα / επάνω σε κάποια θέση που είναι δύσκολο να έχεις πρόσβαση δηλ. πίσω από κάποιο ντουλάπι ή κάτω από το τραπέζι του γραφείου. Οπουδήποτε που να είναι δύσκολο να τον προσεγγίσεις άμεσα. Αν το σύστημα προγραμματισμού σας επιτρέπει, είναι καλή ιδέα να απενεργοποιήσετε τον ήχο εισόδου, εξασφαλίζοντας έτσι την μη ακουστική ένδειξη ως προς τη θέση του κεντρικού πίνακα.

Προφανώς οι ένοικοι ενός κτιρίου ίσως δεν επιθυμούν να περπατήσουν επάνω ώστε να αφοπλίζουν το σύστημα ασφαλείας κάθε φορά που εισέρχονται στο χώρο. Η λύση είναι να τοποθετήσετε ένα δεύτερο κέντρο ελέγχου κάτω, κοντά στην είσοδο της πόρτας, όπου μπορείτε να οπλίσετε / αφοπλίσετε το σύστημα αλλά δεν θα καταστήσει το σύστημα ασφαλείας ανενεργό αν καταστραφεί από έναν εισβολέα. Αυτό θα σας κοστίσει κάτι έξτρα αγοράζοντας έναν δεύτερο πίνακα ελέγχου καθιστώντας το σύστημα ασφαλής και αποτελεσματικό.  

Το δεύτερο κυρίως τιp για να κάνετε ένα ασύρματο σύστημα ασφαλείας περισσότερο αποτελεσματικό είναι να αντιληφθείτε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των διαρρήξεων συμβαίνει από το σημείο της κεντρικής εισόδου της οικίας. Τα περισσότερα σπίτια είναι απομονωμένα και ήσυχα στο μέρος, ήτοι πιο ασφαλές για έναν εισβολέα. Το μπροστινό μέρος του σπιτιού είναι συνήθως περισσότερο επικίνδυνο ως τοποθεσία για να παραβιαστεί, με τις μπροστινές πόρτες να είναι συνήθως πιο πολύ ορατές από τους περαστικούς, γείτονες κλπ. και με το living room να βλέπει τα παραπλήσια σπίτια.  

Αν υπάρχουν υπαίθριες πόρτες στο πίσω μέρος της περιουσίας σας, αυτές είναι μακράν οι πιο εύκολες να παραβιαστούν. Είναι λοιπόν συνετό να σιγουρέψετε αυτές τις πόρτες ώστε να γίνουν πιο ασφαλείς. Ένα πολύ καλό μέτρο ασφάλειας είναι να έχετε μαγνητικές επαφές ή έναν ασύρματο ανιχνευτή κίνησης εγκατεστημένο στις πόρτες του αίθριου έτσι ώστε να ενεργοποιηθούν από τους εισβολείς, το σύστημα ασφαλείας θα τεθεί σε καθεστώς συναγερμού πολύ πιο γρήγορα.    

Λοιπόν για να ανακεφαλαιώσουμε, για να αυξήσετε την αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα ενός συστήματος συναγερμού ασφαλείας, απλά να είστε σίγουροι ότι: α) να έχει εγκατασταθεί ο κεντρικός πίνακας ελέγχου σε σημείο όπου να μην μπορεί να δεχθεί παραβίαση γρήγορα και εύκολα και β) τα πίσω δωμάτια του σπιτιού να είναι καλά προστατευμένα από ένα σύστημα ασφαλείας.

Πίσω

Ασύρματοι συναγερμοί σπιτιών σε προσιτές τιμές