Επιλογή συστήματος συναγερμού

2013-01-11 11:35

Στην σημερινή εποχή, δυστυχώς, της λιτότητας και της εξαθλίωσης θα πρέπει πλέον κάθε κατοικία ή κατάστημα να έχει εγκατάστηση ένα σύστημα συναγερμού. Και αυτό γιατί με το σύστημα ασφαλείας, όχι μόνο οι ένοικοι ή οι εργαζόμενοι του οικήματος θα μπορούν να ενημερωθούν άμεσα για οποιαδήποτε προσπάθεια διάρρηξης και κακόβουλης πράξης αλλά και το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα.

Το πρωταρχικό ερώτημα που γεννιέται όμως, είναι πώς θα επιλέξει κάποιος το κατάλληλο σύστημα συναγερμού για αυτόν. Ο πλέον συνηθέστερος αλλά λανθασμένος τρόπος επιλογής / αγοράς ενός συναγερμού είναι οι ενδιαφερόμενοι να αγοράζουν τον πρώτο συναγερμό που βλέπουν, ή τον πιο φθηνό, ή τον πρώτο που τους προσφέρεται χωρίς να ψάξουν περαιτέρω. Αντιθέτως, θα πρέπει να γνωρίζουν τα στοιχεία του κάθε συστήματος ασφαλείας και να τα συγκρίνουν με τις ανάγκες του σπιτιού ή το καταστήματος τους, γιατί όπως κάθε αγορά που πραγματοποιείτε, για να έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα χρειάζεται να έχετε κάνει πρώτα μια έρευνα αγοράς. Δεν πρέπει να ρισκάρετε την ασφάλειά σας με προχειρότητες. Πρέπει να είστε σίγουροι ότι έχετε πραγματοποιήσει την σωστή επιλογή του συστήματος ασφαλείας.

 
Τα  είδη συστημάτων συναγερμών ασφαλείας που υπάρχουν είναι τρία: τα ενσύρματα, τα ασύρματα και τα υβριδικά.
Ένα ενσύρματο σύστημα ασφαλείας είναι δύσκολο να εγκατασταθεί σε ένα ήδη υπάρχον σπίτι ή κατάστημα καθώς χρειάζεται να υπάρχει εγκατάσταση καλωδιών από κατασκευής κτιρίου, παρόλα αυτά θεωρείται ως το πιο αποτελεσματικό και αξιόπιστο. Αποτελείται από ένα πληκτρολόγιο, έναν κεντρικό πίνακα, εφεδρικές μπαταρίες , ανιχνευτές κίνησης, μαγνητικές επαφές και τη σειρήνα, η οποία ενεργοποιείται όταν ενεργοποιηθεί και ο συναγερμός. Παρά το γεγονός ότι αυτά τα συστήματα έχουν αποδείξει την αξιοπιστία τους, στην πραγματικότητα είναι λίγο ακριβά για να εγκατασταθούν, εξαιτίας των πολλών καλωδίων και καναλιών, που χρειάζονται. Τα συστήματα συναγερμού με καλώδια εγκαθίστανται καλύτερα κατά τη διάρκεια της κατασκευής του σπιτιού, όταν υπάρχει η δυνατότητα να προβλεφθούν και να περαστούν  τα καλώδια τους στο αρχικό ηλεκτρολογικό σχέδιο του σπιτιού ή του καταστήματος.
Από την άλλη, υπάρχουν και τα ασύρματα συστήματα συναγερμών. Είναι πολύ απλά στην τοποθέτηση τους, κάτι που συμβάλλει ιδιαίτερα στην πολύ οικονομική συνολική τους τιμή. Παρόλα αυτά, εξαιτίας του ότι η επικοινωνία της κεντρικής μονάδας με τους αισθητήρες γίνεται ασύρματα, υπάρχει το πρόβλημα των παρεμβολών, το οποίο θέτει σε κίνδυνο ένα τέτοιο σύστημα δηλαδή υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να μην σταλούν τα σήματα στους σωστούς παραλήπτες. Κάτι τέτοιο όμως θα ήταν εντελώς αντιπαραγωγικό, αφού ο συναγερμός θα  έχανε την αξία του και γι΄ αυτό το λόγο οι εταιρείες που παράγουν / πωλούν ασύρματα συστήματα συναγερμών, έχουν βελτιώσει την τεχνολογία τους ώστε τα εξελιγμένα ασύρματα συστήματα συναγερμών να έχουν από πολύ καλή έως άριστη θωράκιση εναντίον ξένων παρεμβολών.

Τέλος υπαρχούν και τα υβριδικά συστήματα συναγερμών που έχουν συγχρόνως και τις δύο λειτουργίες δηλαδή ενός ασύρματου και ενός ενσύρματου συναγερμού. Έτσι μας κάνουν την ζωή πιο εύκολη π.χ αν στην αρχική μελέτη τοποθέτησης ενός ενσύρματου συστήματος ασφαλείας δεν είχε προβλεφθεί η τοποθέτηση ενός αισθητήρα, με την υβριδική λειτουργία θα μπορείτε εύκολα να το τοποθετήσετε και να το εντάξετε στο σύστημά σας ασύρματα.  

Για να επιλέξετε ένα συναγερμό πρέπει να γνωρίζεται πάνω από όλα τις οικονομικές σας δυνατότητες σε συνδυασμό με τις ανάγκες σας. Εάν δεν διιαθέτετε αρκετά λεφτά να ξοδέψετε, θα περιορίσει σημαντικά τις επιλογές σας, λαμβάνοντας όμως πάντα υπ' όψιν ότι τα ενσύρματα συστήματα ασφάλειας είναι λιγότερο οικονομικά.

Επίσης ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για να επιλέξετε ένα σ'υστημα συναγερμού είτε ενσύρματο είτε ασύρματο σύστημα ή υβριδικό. είναι η διάθεση χρόνου για την αγορά του. Θα πρέπει να διαθέσετε χρόνο ώστε να είστε 100% σίγουροι για την τελική σας απόφαση. Κάντε έρευνα για κάθε προϊόν καθώς επίσης και για κάθε εταιρεία συναγερμού που συναντάτε. Θυμηθείτε πως δεν πρέπει να αγοράσετε οποιονδήποτε συναγερμό: πρέπει να σιγουρευτείτε ότι ο συναγερμός που επιλέγετε, θα αξίζει τα χρήματα σας. Αυτό σημαίνει ότι ο συναγερμός πρέπει να κάνει τη δουλειά του και να αποδώσει ότι σας έχει υποσχεθεί.

Πίσω

Προσφορές σε συστήματα συναγερμών ασφαλείας