Συναγερμοί με την διάδοση της ασύρματης επικοινωνίας

2013-11-14 11:58

Οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι απαιτήσεις της αγοράς συναγερμού έχουν δώσει ώθηση στην διάδοση της ασύρματης επικοινωνίας σε συστήματα συναγερμών και γενικά της ασύρματης διασύνδεσης. Τα σύστηματα ασφαλείας έχουν μακροχρόνια ιστορία σε διάφορες εφαρμογές όπως οικακές και επαγγελματικές στέγες, αποθήκες, γραφεία, καταστήματα κ.α. . Έτσι τα ασύρματα συστήματα συναγερμών αποτελούν άμεση εφαρμογή λειτουργίας τους. Επειδή στις μέρες μας η αγορά ασύρματων συναγερμών είναι γεγονός και έχει απομακρυνθεί και η τελευταία αμφιβολία αξιοπιστίας και μπορούμε να το σχετίσουμε την διάδοση δικτύων Wi-Fi ακόμα και στις εφαρμογές σπιτιών. Όπως είναι γνωστό πριν από λίγα χρόνια δεν περιμέναμε την σημερινή εφαρμογή των ασύρματων router και την δυνατότητα πρόσβασης στο internet από κάθε σημείο του κόσμου. Έτσι αυτή η επιτευξεί μας έχει εξοικιώσει με την εφαρμογή της ασύρματης μετάδοσης των σημάτων και την αντίληψη ότι πρόκειται για μια τεχνολογία απολύτως προσιτή και πλήρως λειτουργική.

Στην καθημερινότητα μας πολλοί τεχνικοί ασφαλείας ρωτάν σε ποιες εφαρμογές απευθύνονται οι ασύρματοι συναγερμοί, στις οικιακές ή επαγγελματικές. Τα πλεονεκτήματα που συνοδεύουν τους ασύρματους συναγερμούς είναι ο τρόπος λειτουργίας του και οι δυνατότητες του είναι ότι ταιριάζουν απόλυτα με τις εφαρμογές σπιτιών και εξοχικών κατοικιών. Συνήθως σε πολλά σπίτια οι συναγερμοί εγκαθίστανται αφού ήδη αυτά έχουν κατοικηθεί. Έναν ενσύρματο σύστημα συναγερμού ολοκληρώνεται με την εγκατάσταση του βλέποντας τα καλώδια στα σοβατεπί των τοίχων ή μέσα στα κοφώματα των ανοιγμάτων για να συνδέσουν την κεντρική μονάδα με τους ανιχνευτές. Εκτός από τα μερεμέτια που είναι φυσικό να προκληθούν και των εργατοωρών που απαιτούνται,υπεισέρχεται και η αισθητική πλευρά του θέματος. όσον αφορά στους επαγγελματικούς χώρους οι απαιτήσεις για την έλλειψη εμφανών καλωδιών είναι πολύ μικρότερες τόσο σε γραφεία όσο και σε άλλους χώρους.

ασύρματοι συναγερμοί σπιτιών και καταστημάτων με αμφίδρομη επικοινωνία

Στο αρχικό στάδιο εάν προηγηθεί μια προσεκτική μελέτη που θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε χώρου και θα εκμεταλλεύεται τις τεχνολογικές δυνατότητες που προσφέρουν τα νέα συστήματα, τότε είναι απολύτως εφικτό να χρησιμοποιηθούν και ασύρματοι συναγερμοί σε επαγγελματικά κτίρια. Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας είναι ο συναγερμός να μπορεί να υποστηρίξει την τεχνολογία αμφίδρομης επικοινωνίας (two way radio technology). Η συγκεκριμένη τεχνολογία μας προσφέρει την δυνατότητα αμφίδρομης επικοινωνία μεταξύ κεντρικού πίνακα και των επιμέρους ανιχνευτών. Πριν λίγο καιρό στα ασύρματα συστήματα συανγερμών λειτουργούσαν με τεχνολογία one way radio technology δηλαδή έστελνε ο πίνακας σήματα προς τους ανιχνευτές για την επιβεβαίωση της ορθής λειτουργίας. Ενώ σήμερα στα περισσότερα συστήματα ασφαλείας λειτουργούν με την χρήση της two way technology δηλαδη η δυνατότητα αυτή αντιστρέφεται, καθώς είναι δυνατό και οι ανιχνευτές να μεταβιβάζουν προς ο κεντρικό πίνακα σήμα επιβεβαίωσης για την ορθή λειτουργία τους. Αυτή η επίτευξη σχεδόν μας μηδενίζει την πιθανότητα αστοχίας του συναγερμού και βελτιώνει το βαθμό αξιοπιστίας των ασύρματων συναγερμών. Μία επίσης άλλη τεχνολογική εξέλιξη που συνεισφέρει σημαντικά στην επίτευξη μεγαλύτερων επίπεδων αξιοπιστίας είναι η δυνατότητα διασύνδεσης των συστημάτων με την χρήση της mesh technology. Πρόκειται για σχετικά πρόσφατη τεχνολογική εφαρμογή, στην οποία όλες οι συσκευές ενός συναγερμού μπορούν να παίζουν το ρόλο του αναμεταδότη. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι είναι δύσκολο να διακοπεί η επικοινωνία μεταξύ των ανιχνευτών και του πίνακα.

Όπως όλα δείχνουν οι ασύρματοι συναγερμοί πολύ σύντομα εκτός των οικακών εφαρμογών θα αποτελούν και μια απολύτως ισότιμη εναλλακτική επιλογή, ακόμα και για επαγγελαμτικές εφαρμογές.

Πίσω

Πακέτα οικονομικά συναγερμών με αμφίδρομη επικοινωνία